شنبه ۱۵ اردیبهشت ۰۳

شرايط و مراحل طلاق توافقي چيست؟

۱۶ بازديد

توجه به پيچيده شدن شرايط زندگي و گسترش روابط اجتماعي و افزايش مشكلات و ناسازگاري ها بين زوجين، نرخ طلاق در جامعه ايران افزايش پيدا كرده است. از آنجايي كه انجام تشريفات قانوني طلاق با توجه به قانون مدني ممكن است زمان بر باشد و مشكلات عديده روحي و رواني را براي زوجين به خصوص فرزندان آن ها فراهم آورد، بسياري از زوجين، طلاق توافقي را به عنوان راهي آسان و كم هزينه براي انجام اين جدايي انتخاب مي كنند. در اين مطلب به شرايط طلاق توافقي و مراحل طلاق توافقي، درخواست طلاق توافقي از طرف زن و مرد مي پردازيم.

 

 

 

 

 

شرايط طلاق توافقي

شرايط طلاق توافقي

 

موضوع طلاق توافقي همان گونه كه از عبارت آن فهميده مي شود اين است كه زن وشوهر به صورت رضايت و توافق از يك ديگر طلاق مي گيرند. در اين خصوص مسائل فرعي و اصلي در رابطه با ازدواج آن ها وجود دارد كه قبل از صدور حكم طلاق توافقي، بايد با يك ديگر به نحوي سازش و مصالحه نمايند.

 

مسائل متعددي كه در مدت روابط زناشويي و عقد ازدواج بين زوجين وجود دارد عبارتست از:

 

مطالبه مهريه توسط زن

نفقه ايام عده

اجرت المثل

نحوه ي نگه داري (حضانت) فرزندان و همچنين نفقه نگهداري فرزندان

در طلاق توافقي، زن و شوهر مي بايست در موارد فوق، جهت حل وفصل آن ها با يكديگر توافق كنند و شرايط طلاق توافقي را بپذيرند. به عنوان مثال مهريه را خانم به شوهر مي بخشد يا به مقدار اندك راضي مي شود و يا در مورد نفقه به چه مقدار با هم توافق مي كنند و همچنين در مورد اجرت المثل و مقدار آن، و نحوه ي اخذ آن از شوهر با يكديگر توافق مي كنند. درخصوص نحوه ي نگهداري و حضانت فرزندان نيز با هم بايد توافق كنند. اين كه فرزندان صغير (زير 18 سال) توسط مادر نگهداري شود يا نزد پدر مي ماند.

 

 

 

چرا طلاق توافقي؟

موضوع گرفتن طلاق توافقي از نظر سپري شدن وقت و زمان كمتر و همچنين نسبت به ساير مسايل هاي عاطفي و اخلاقي موجود بين روابط زوجين و فرزندان آن ها، از بقيه عنوان هاي طلاق مانند طلاق يك طرفه توسط شوهر يا به صورت استثنايي طلاق توسط زن آسان تر و داراي اثرات سوء رواني كمتري است. چه بسا اگر زن وشوهر در مورد مسائل ذكر شده با يكديگر توافق داشته باشند، در عرض 3 ماه طلاق بين آنها انجام مي گيرد.

 

 

 

شرايط طلاق توافقي از طرف مرد

اما در مورد ديگر انواع طلاق شرايط به دين گونه نيست. مثلا در طلاق به درخواست زوج، عملا رسيدگي آن در دادگاه خانواده از تشريفات گوناگون و زمان بري برخوردار است. به عنوان مثال وقتي طلاق صرفا به درخواست زوج باشد، موضوع پرداخت دقيق مهريه، نفقه، اجرت المثل و پرداخت نفقه ايام عده و همچنين نصف دارايي ايام ازدواج طبق بند1 عقد نامه و حضانت فرزندان در صورت وجود مورد رسيدگي قضايي قرار مي گيرد. بدين ترتيب كه دادگاه در مقام رسيدگي، چون طرفين در موضوعات ذكر شده تراضي ندارند، موضوع را به كارشناسي و تحقيقات محلي و عندالزوم به گواهي گواهان معطوف مي دارد، كه عملا انجام تشريفات فوق مستلزم گذشت زمان طولاني و هزينه هاي دادرسي و صدور راي در موضوعات مذكور است. از اين حيث شرايط طلاق توافقي بر طلاق يك جانبه زوج مزيت دارد. علاوه بر اين كه از نظر رواني و عاطفي نيز در طلاق يكطرفه، طرفين با نارضايتي و كدورت با يك ديگر برخورد مي كنند كه مي تواند تاثيرات نامطلوبي بر روح وروان آن ها و مهم تر ازهمه بر فرزندان آن ها داشته باشد.

 

 

 

شرايط طلاق توافقي از طرف زن

همچنين در مورد درخواست طلاق توافقي از طرف زن و طلاق يك جانبه توسط زوجه كه در موارد خاص انجام مي گيرد نيز مستلزم انجام تشريفات ويژه است. به عنوان مثال طبق قانون در صورتي كه شوهر معتاد باشد يا بالاي 5 سال حبس داشته باشد و يا مجهول المكان باشد و يا اين كه موضوع عسر و حرج در ادامه زندگي براي زوجه به وجود آيد، زوجه بايد آن ها را در دادگاه اثبات كند.در نتيجه  انجام و اثبات شرايط فوق الذكر، مستلزم رسيدگي هاي مفصل  قضايي است و صرفا به ادعاي زوجه توجه نمي شود. و چه بسا شرايط هاي مورد ادعاي زوجه براي طلاق يك جانبه خود، تمام و كمال صورت نگيرد. در نتيجه، درخواست طلاق از طرف زن امكان پذير نيست و حكم طلاق نيز صادر نمي شود.

 

پس ملاحظه مي شود كه از نظر سپري شدن وقت و زمان طولاني و همچنين چون زوجه به عنوان درخواست كننده طلاق  به صورت يك جانبه و شخصي وارد عمل شده است، موجب ايجاد كدورت دائمي بين ايشان و فرزندان آن ها  مي گردد كه ناخوشايند است. لكن طلاق توافقي مشكلات فوق الذكر را ندارد.

 

 

 

مراحل طلاق توافقي

مراحل طلاق توافقي

 

در صورتي كه زوجين در مورد مسايل مالي و غير مالي حاكم بر روابط خود كه به واسطه عقد ازدواج بين آن ها به وجود آمده، مانند مقدار مهريه و نفقه و نحوه ي پرداخت آن و همچنين در خصوص پرداخت مخارج فرزندان تا سن 18 سال وحضانت آن ها – نفقه ايام عده (3 ماه و ده روز) و نحوه ي پرداخت آن به زوجه و اجرت المثل زوجه، در خارج از دادگاه توافق كرده باشند مي توانند دادخواست طلاق توافقي را به دادگاه ارايه دهند. 

 

 به وبسايت وكيل فريبرز احمري مراجعه كنيد. https://fariborzahmari.ir/

 

مراحل درخواست طلاق توافقي

ثبت دادخواست طلاق

در صورت تحقق عملي موارد فوق، زوجين بايد به يكي از دفاتر خدمات قضايي قوه قضاييه مراجعه و دادخواست طلاق توافقي را در آن جا ثبت كنند و پس از دريافت پيامك بايد به شعبه مربوطه دادگاه خانواده مراجعه نمايند.

 

بيشتر بدانيم : نمونه دادخواست طلاق توافقي

 

مشاوره جهت صلح و سازش

از مراحل طلاق توافقي بعدي پس از تشكيل پرونده، دادگاه حقوقي بدوي، ابتدا طرفين را دعوت به صلح و سازش مي نمايد. به موازات اين اقدام، آن ها را به سازمان بهزيستي معرفي مي كند تا مورد مشاوره  و راهنمايي جهت صلح و سازش براي ادامه زندگي قرار گيرند.

 

معرفي زن به پزشكي قانوني

يكي ديگر از مراحل درخواست طلاق توافقي مراجعه زن به پزشك قانوني است. زمان دادگاه زوجه را به پزشكي قانوني معرفي مي كند تا در صورت احتمال وجود حمل در زوجه، مراتب توسط پزشكي قانوني به دادگاه گزارش داده شود.

 

توافقات مالي و غير مالي (مهريه، حضانت و …)

حضانت فرزند بعد از طلاق توافقي

 

در مراحل طلاق توافقي در صورت عدم توفيق در برقراري صلح وسازش بين زوجين توسط دادگاه، توافقات مالي و غير مالي بين زوجين مانند: ميزان مهريه و نحوه پرداخت آن، تعين تكليف حضانت فرزندان، مقدار نفقه زوجه و فرزندان و نيز نحوه ي پرداخت آن و همچنين مقدار اجرت المثل و اين كه به چه نحوي بايد به زوجه پرداخت گردد توسط دادگاه صورت جلسه مي شود و به امضاي زوجين مي رسد.

 

اعلام كتبي عدم سازش

سپس زوجين با معرفي داوران به دادگاه، ودر صورت عدم توفيق آن ها در برقراري صلح وسازش  بين زوجين، داوران مي بايست  مراتب كتبي عدم برقراري صلح و سازش  بين ايشان را به دادگاه اعلام نمايند.

 

صدور راي دادگاه

در اين صورت، دادگاه رسيدگي كننده به پرونده نسبت به صدور حكم طلاق توافقي با لحاظ  قرار دادن موارد فوق، اقدام مي كند و ظرف يك هفته الي 10 روز راي طلاق به زوجين ابلاغ مي گردد. در صورت عدم اعتراض زوجين به راي صادر شده در قالب تجديد نظر خواهي، مراحل طلاق توافقي به پايان مي‌رشد و حكم صادر شده از سوي دادگاه خانواده قطعي مي گردد.

 

طلاق توافقي در دفترخانه

مراحل طلاق توافقي در دفترخانه بدين گونه است كه پس ازگذراندن صدور راي قطعي طلاق توافقي  توسط  دادگاه كه به صورت گواهي عدم امكان سازش صادر مي شود، زوجين مي توانند با در دست داشتن راي مذكور تا 3 ماه به يكي از دفتر خانه هاي طلاق مراجعه نمايند. با داشتن و حضور دو شاهد، صيغه طلاق بين آن ها خوانده مي شود و طلاق بين آن ها صورت مي گيرد. پس از آن زوجه بايد مدت يك ماه و سه روز عده نگه دارد كه نگه داشتن مدت عده براي زنان ياۀسه لازم نيست.

 

در صورت تعلل هر يك از طرفين در مدت مذكور جهت حضور در دفترخانه براي انجام طلاق، طرف مقابل مي تواند از طريق اجراي احكام دادگاه صادر كننده حكم طلاق توافقي نسبت به اجراي حكم طلاق اقدام نمايد.

 

 

 

شرايط طلاق توافقي در دوران نامزدي

در دوران عقد ممكن است مسائل و مشكلاتي ايجاد شود كه طرفين تصميم به جدايي بگيرند. زماني كه هنوز هيچ نزديكي بين زن و شوهر اتفاق نيفتاده و زوجه باكره است، شرايط طلاق توافقي در دوران نامزدي امكان پذير است و شرايط طلاق و مهريه‌اي كه به زن تعلق مي‌گيرد كمي متفاوت است.

طلاق توافقي نوعي از طلاق است كه در آن زوجين به دليل غير قابل تحمل شدن ادامه زندگي مشترك، خواهان جدايي هستند و قبل از طلاق بر سر مسائل مختلف پيرامون ازدواج مانند مهريه، نفقه و يا حضانت فرزندان به توافق مي‌رسند.

در طلاق توافقي در دوران نامزدي و عقد، طرفين هنوز زير يك سقف زندگي نمي‌كنند و فرزندي هم ندارند كه در مورد او تصميم‌گيري كنند. يكي از شرايط طلاق توافقي در دوران نامزدي اين است كه طرفين بايد در مورد آن به توافق برسند مهريه است. اگر زوجه به هنگام طلاق باكره باشد تنها نيمي از مهريه به او تعلق مي‌گيرد. در برخي موارد به موجب توافق طرفين براي طلاق، زن از بخشي از نصف مهريه يا از تمام آن مي‌گذرد.

اگر درخواست طلاق توافقي از طرف زن باشد تنها در صورتي مي‌تواند از همسر خود جدا شود كه يكي از شروط دوازده گانه ضمن عقد وجود داشته باشد. علاوه بر اين مرد بايد حتما در زمان جاري شدن عقد اين شروط را امضا كرده باشد.

يكي از مسائل مهم كه در طلاق توافقي در زمان عقد مطرح است اين است كه در اين نوع طلاق زوج پس از طلاق حق رجوع به زوجه را ندارد زيرا طلاق بائن است. در نتيجه اگر طرفين مجدد تصميم به زندگي مشترك داشته باشند بايد دوباره عقد بين آن‌ها جاري شود.

 

 

 

مراحل طلاق توافقي در دوران نامزدي

از شرايط و مراحل درخواست طلاق توافقي در دوران نامزدي، عدم مقاربت زوجين است. مراحل طلاق توافقي براي طلاق توافقي در دوران نامزدي بعد از ثبت در خواست طلاق توافقي در دفترخانه، عدم مقاربت زوجين توسط دادگاه بررسي مي‌شود. زن و شوهر براي اثبات عدم نزديكي بايد به پزشكي قانوني مراجعه كنند تا با معاينه، نظر پزشكي قانوني را دريافت كنند و آن را در اختيار دادگاه قرار دهند.

مراحل طلاق توافقي در دادگاه هاي تهران زوجين براي اثبات عدم مقاربت به پزشكي قانوني ارجاع مي‌شوند اما در برخي از شهرستان‌ها اقرار زوجين به اين امر كافي است.

 

 

مدارك مورد نياز براي طلاق

زوجين براي اينكه بتوانند طلاق بگيرند بايد مدارك زير را ارائه كنند:

 

اصل عقدنامه يا رونوشت آن

اصل شناسنامه و كپي كارت ملي زوجين

گواهي بكارت از پزشكي قانوني

توافق نامه مبني بر توافق زوجين بر سر مهريه

علاوه بر اين خوب است بدانيد كه اگر طلاق توافقي نباشد و حق طلاق با زن باشد او براي طلاق بايد وكالت نامه محضري طلاق ارائه كند.

يكي از شرايط طلاق توافقي اين است كه در مراحل طلاق توافقي صورتيكه زوجين در دوران نامزدي طلاق بگيرند و زوجه باكره باشد، آن‌ها پس از ثبت طلاق با مراجعه به اداره ثبت احوال مي توانند براي دريافت شناسنامه جديدي كه نام همسر سابق در آن درج نشده باشد تقاضا دهند.

طلاق در دوران عقد ممكن است مساله بسيار سختي باشد كه فشار روحي زيادي به طرفين وارد سازد. در همين راستا براي كاهش فشار روحي و تسهيل كار مي‌توانيد از يك بهترين وكيل طلاق توافقي در تهران كمك بگيريد. با داشتن وكيل ديگر نيازي به حضور شما در مراحل طلاق توافقي و طلاق نيست و در نتيجه مجبور به ديدار همسر سابقتان نيستيد.

علاوه بر اين يك مشاوره حقوقي قبل از طلاق و مشورت با يك وكيل خوب مي‌تواند به شما كمك كند تا در جريان طلاق توافقي حقوقتان تضييع نشود و با كمترين مشكل از همسر خود جدا شويد.براي اين منظور ميتوانيد به وبسايت حقوقي دادكوشا http://www.dadkoosha.ir/

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.